Welke outfit past bij een sollicitatiegesprek

Advertorial

Het is een nachtmerrie voor elke werkzoekende, solliciteren op de arbeidsmarkt. Om indruk te maken op jouw toekomstige baas wil jij er zo goed mogelijk uitzien. Maar waar let je op bij het uitkiezen van een goede outfit? Welke kleuren? Welke stoffen gebruik je en is een stropdas nog van deze tijd? Interessant? Lees snel verder!

Leer het bedrijf kennen

Allereerst is het belangrijk om het bedrijf eens te Googlen. Is het een online marketingbureau? Is het een advocatenkantoor? Wat voor bedrijf is het eigenlijk? Wat voor foto’s staan er op het social media account van het bedrijf? Kijk goed naar wat het personeel op de foto’s draagt en pas hier je kleding op aan. Let op: gestreken kleren en schone schoenen zijn in elk bedrijf een must!

Kleuren van een outfit

Onbewust kunnen kleuren een bepaalde sfeer creëren die bepalend kan zijn voor jouw sollicitatie. Als je gaat voor een zakelijke en formele sfeer: kies dan voor een witte of een blauwe tint. Dit straalt rust uit. Kijk maar naar advocatenbureaus, waar ze bijna altijd deze kleuren dragen. Andere rustige kleuren zijn beige, taupe en zalmroze.

Dit zouden kleuren voor vrouwen kunnen zijn die gaan solliciteren omdat ze wat warmer zijn.

Als je gaat solliciteren bij een creatief bedrijf denk dan aan rood, geel of blauw. Deze kleuren geven meer energie en laten zien dat je nagedacht hebt over je uitstraling.

Wat wordt afgeraden is het dragen van zwart tijdens je sollicitatie. Dit kan een een harde of kille sfeer creëren en wordt niet altijd voor lief genomen.

Pas verder op met printjes. Printjes kunnen door iedereen anders geïnterpreteerd worden.

De juiste stof

Een van de belangrijkste tips voor het kiezen van de stof is “draag geen wol!”. Dit omdat wol kan jeuken, en je hier tijdens je sollicitatie niet constant mee bezig wilt zijn.

Los daarvan is het ook belangrijk om een stof te kiezen die zweten tegengaat. Kijk maar naar films waar iemand zo zenuwachtig is dat hij of zij al met het zweet onder de oksels aankomt. Dit wil je voorkomen en test daarom even de stof voor je het aantrekt. Je kan dit doen door er bijvoorbeeld een vochtige doek overheen te halen en te kijken of je veel contrast ziet. Kies ook een stof die niet of weinig kreukt. Bij sollicitaties zit je vaak op een stoel en het komt erg onverzorgd over als je opstaat en je overhemd gekreukt is.

Wanneer draag ik een stropdas?

Het is tegenwoordig niet meer aan de orde om als man altijd een stropdas te dragen tijdens sollicitaties. Sterker nog, dit kan ‘over de top’ over komen. Dit verschilt nogmaals per bedrijf, maar bij sommige bedrijven wordt dit tegenwoordig gezien als ‘over-dressing’.

Let op: bij een hoge managementfunctie is het wel weer aan te raden om een stropdas te dragen. Dit omdat je je dan kleedt naar je functie.

Kleding voor vrouwen

Als vrouw is het kiezen van een sollicitatie outfit over het algemeen een stuk makkelijker. Het is aan te raden een neutrale outfit te kiezen en niet iets wat al jaren uit de mode is. Bijvoorbeeld een blouse met een neutrale witte of blauwe kleur volstaat al. Het is vooral belangrijk dat jij je goed voelt in je outfit. Als dit niet het geval is zal je toekomstige baas dit merken en heerst er een gespannen sfeer tijdens het gesprek.

Echter een paar dingen waar je wel op kan letten zijn:

  • Draag niet te wijde kleren, dit kan slordig over komen.

  • Hang jezelf niet vol met sieraden. Een paar sieraden is leuk, maar er hoeft niet op elke plek wat glimmends te hangen

  • Spuit niet teveel parfum. Een luchtje is altijd lekker, maar houd je in met de hoeveelheid.

Voor zowel mannen als vrouwen is het belangrijk te letten op de punten die hierboven beschreven staan. Eigenlijk is de nummer 1 regel dat je je goed voelt in wat je draagt en zeker niet onzeker voelt. Je kan namelijk wel alle regels volgen maar dat geeft je nog geen garantie voor de baan.  Het zijn enkel tips om je beter te voelen tijdens het gesprek voor wellicht je toekomstige baan. Lees meer over solliciteren.